Alles over Linux

De naam Linux komt misschien bekend voor. Linux is net als Windows een van de bestaande besturingssystemen die beschikbaar is voor het publiek. Veel mensen zoals computer experts zijn een fan van Linux en gebruiken het ook voor het alledaagse leven. Het unieke aan Linux is dat het door iedereen aangepast en hierdoor nieuwe versies mogen uitbrengen. Daarom zijn er veel versies gemaakt met de naam Linux. Toch kan dit veel informatie in een keer zijn en zijn er zoveel dingen die iemand kan leren over Linux en kan daardoor vaak verwarrend zijn. Als u toch meer wilt weten over Linux en hoe het allemaal begonnen is, dan zit u op de juiste tekst. In deze tekst gaan wij het hebben over hoe Linux ontstaan is en wat Linux allemaal kan doen. Er zijn namelijk vele soorten Linux die ieder zijn unieke functie heeft waarvan gebruik gemaakt kan worden. Daarnaast gaan wij u uitleggen welke Linux versie de beste is om te gebruiken. Het is natuurlijk niet zo dat u gebruik moet maken van een Linux versie die nog net afgemaakt is en daardoor voor problemen kan zorgen.

Hoe Linux is ontstaan

Voor dat Linux bestond, was er Unix. Dit was net als Linux een besturingssysteem die in 1969 werd gemaakt. Het doel van Unix was om het een soort uniek platform te geven voor programmeurs om makkelijker in de programeren destijds, maar prioriteiten veranderde waardoor het meer multifunctioneel werd. Unix werd in zijn geheel geschreven en gebruikt met een speciale codering taal die tegenwoordig niet vaak meer gebruikt wordt. Dit was een programmeertaal dat destijds gezien werd als een makkelijke programmeertaal waar beginners vaak mee begon. Toch was er een controverse met het besturingssysteem waardoor het niet mee mag met de computer wereld en had een rechtszaak aan de gang over dat de besturingssysteem onbetrouwbaar is. Dit bleek toch een probleem te zijn voor Unix en heeft daardoor besloten om zich terug te trekken van de regionale bedrijven die verbonden zaten aan Unix. Hiermee konden ze de rechtszaak stopzetten en mochten ze hierdoor wel mee met de computer wereld om het besturingssysteem aan andere te mogen verkopen. Daarnaast heeft Unix een licentie op de besturingssysteem staan. Dit betekend dat mensen niet aan het besturingssysteem aan mag zitten en dat het zo gemaakt is dat dit niet gedaan kan worden. Dit is belangrijk zodat het besturingssysteem doorverkocht kan worden.

Het begin van Linus Torvald

Een van de studenten van de Universiteit van Helsinki was Linus Torvald. In de Universiteit deed hij aan programmeren en moest daarvoor Unix gebruiken. Tijdens zijn project waarbij Linus Unix moest gebruiken, moest hij werken met een MicroVAX minicomputer en ermee experimenteren. Tijdens dit project werd hij langzaam ook meer benieuwd naar Unix en hoe besturingssystemen in het algemeen werken. Hij mocht er helaas niet aan zitten omdat Unix een licentie heeft waarbij niet aangezeten mag worden. Dit heeft Linus gefrustreerd en begon daardoor met het maken van zijn eigen besturingssysteem. Dit is het besturingssysteem die wij vandaag kennen als Linux en is hierdoor Linux geboren. De naam Linux komt van de naam Unix met Linus's voornaam, maar hij vond dit de egoïstisch. Ook had hij de naam Freax, dit komt door middel van de woorden ''free'' en ''freak'' te combineren met de letter x.Toch was hij niet zeker van de naam Freax maar heeft het toch tijdelijk gebruikt. Door de progressie die Linus heeft gemaakt werd het soms te veel en heeft hulp gevraagd aan zijn collega, Ari Lemmke. Hij was een van de eerste vrijwilligers die mee zou helpen aan het project. Toch vond hij de naam Freax niet goed genoeg dus heeft hij toch zonder toestemming gekozen voor de naam Linux, maar later vond Linus de naam ook wel goed. Hierdoor is het Linux project geboren.

Het gebruik van Linux

In het algemeen wordt Linux langzaam overal gebruikt. Er worden zelfs lessen gegeven over het gebruik van Linux. Door de onbekendheid van Linux wordt het nog lang niet door iedereen gebruikt en is het bij lange na niet een vervanger voor Windows. Toch wordt het in steeds meer plekken gebruikt zoals voor het maken van films, in scholen, in webservers en zelfs in regeringen. Rusland en India zijn bijvoorbeeld van plan om een eigen versie van Linux te maken waarvan alleen de regering toegang tot heeft en niet aan andere.

Wat is er uniek aan Linux?

Natuurlijk is Linux op zichzelf al indrukwekkend omdat het vrijwillig is gemaakt door een kleine groep mensen. Een van de mooie dingen aan Linux waarvan de Linux gemeenschap dankbaar is, is dat Linux Open Source is. Open Source betekent dat iedereen aan het besturingssysteem mag zitten. Dit werd zo gemaakt omdat Linus zijn ambitie begonnen is door dat Unix niet Open Source is en dat er niet aangezeten mag worden. Hierdoor heeft Linus juist gemaakt dat het Open Source is zodat iedereen er aan mag zitten. Dit betekend dat het publiek van alles mogen veranderen, van de layout tot aan de code van het besturingssysteem. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten Linux uitgekomen. Dit zijn versies van Linux die gemaakt zijn door de mensen die vrijwillig meedoen aan het project. Een van de bekende voorbeelden is het besturingssysteem Ubuntu. Ubuntu ziet er in het algemeen hetzelfde uit en ziet het er georganiseerd uit dan Linux maar heeft toch meer functionaliteiten. Ubuntu heeft bijvoorbeeld veel meer applicaties zoals Firefox en LibreOffice die op het systeem staan. Daarnaast heeft het ook spelletjes zoals Sudoku en Mines geïnstalleerd. Ook zijn er veel onderdelen die verwijderd zijn uit Ubuntu maar toch nog toegangbaar in het besturingssysteem. Ook laat Ubuntu makkelijker Windows Applicaties installeren. Dit is vaak een groot probleem omdat Linux en zijn versies vaak niet mee gaan met Windows en veel programma's zijn vaak alleen geschikt voor Windows.

Aangeraden Linux Versie

Daarom raden wij Ubuntu het beste aan voor nieuwkomers naar Linux en Linux gebruikers in het algemeen. Het is een perfecte balans voor van alles, het heeft ingebouwde programma's die gebruikt kunnen worden, de layout ziet er goed uit en het is niet te moeilijk om te gebruiken. Daarom is het nieuwkomer-vriendelijk maar ook gebruiksvriendelijk in het algemeen. Daarnaast is Ubuntu ook vertrouwd door de meeste Linux gebruikers en heeft het een goede reputatie aan beveiliging.  Ook is het besturingssysteem veilig en heeft het geen slechte code waarin slechte dingen mee gebeurt kan worden.