Alles over Fedora Linux

Je hebt vast gehoord over Linux, en ook velen van de soorten Linux die beschikbaar zijn. Een van de verschillende soorten Linux systemen is Fedora Linux. Wat houdt Fedora Linux eigenlijk in? In deze tekst leer je van alles over Fedora Linux.

1. Het ontstaan van Fedora Linux

Fedora Linux is een Linux besturingssysteem gemaakt door een project dat uit vrije wil gestart genaamd het Fedora Project. De naam Fedora komt van een ander bestuurssysteem waar uit zij weg zijn gegaan genaamd Red Hat Linux, van Hat hebben zij er Fedore van gemaakt omdat het beide hoeden zijn. Fedora heeft software dat onderdeel is van Linux. Dit mag gebruikt worden omdat Linux een free en een open-source besturingssysteem is met licenties die daardoor door mensen gebruikt worden. Dit project is begonnen in November 2003. De mensen die het project begonnen zijn kwamen origineel uit een andere Linux bestuurssysteem genaamd Red Hat Linux. Hun hadden het idee om van Red Hat te splitsen en zelf iets te beginnen. Red Hat Linux is zoals benoemd een Linux besturingssysteem dat een van de grootste was tot dat het gestopt is in 2004.

2. Fedora Linux in het algemeen

Daarnaast heeft het project meerdere versies van Fedora Linux uitgebracht. Deze versies zijn bedoelt om voor andere soorten computers, apparatuur en componenten ook de mogelijkheid te geven om een besturingssysteem te geven. De volgende onderdelen zijn: componenten, servers en computeren via een Cloud omgeving. Ook zijn er secondaire versies voor Fedora Linux. Deze versies zijn CoreOS en SilverBlue. CoreOS is eigenlijk gewoon een Fedora Linux maar dan heel erg minimaal. Er zit dan alleen maar op wat de essentiële dingen zijn om Fedora Linux te starten en te gebruiken. Daarom is het ook bedoelt voor Cloud computing, want het is optimaal en het neemt amper ruimte. Silverblue is een bestuurssysteem die eigenlijk niet veranderd kan worden. Daarom zijn alle Silverblue installaties ook hetzelfde en is er niks anders aan. De reden dat het zo gemaakt is omdat het stabieler is en hiermee kunnen er veel minder bugs in het besturingssysteem komen, en uiteindelijk ook makkelijker te testen en uit te geven. Voor de rest kan het ook heel goed de applicaties monitoren omdat er dus niks veranderd mag worden en daarom bugs makkelijk te vinden zijn. Ook is het zo gemaakt dat applicaties en bestanden apart staan van het host systeem. Een host systeem is het systeem waarop Silverblue draait. als je Silverblue wilt instaleren op jouw computer hoeft dit ook niet zo lang te duren, dit komt dus omdat alles al klaar staat en er niks veranderd mag worden dat er geen installatie fases zijn. Ook is het makkelijker om dan oudere versies terug te draaien. De reden dat het allemaal zo handig mogelijk gemaakt is omdat het lange-termijn doel en eind doel om updates zo min mogelijk te houden terwijl alle applicaties nog gebruikt kunnen worden en dat.

3. Het doel van Fedora Linux

Het doel om Fedora Linux te maken is meer om het te verbeteren terwijl het dichtbij het principes blijft van het originele Linux, terwijl er gekeken wordt om nieuwe technologieën en innovaties toe te voegen. Warren Togami is de stichter van Fedora Linux in 2002, het begon als zoals genoemd een project maar dan voor zijn universiteit waarop hij zat in Hawaii. Een van zijn eerste redenen is dat hij bepaalde onderdelen van Linux makkelijker kon laten vinden wat niet kan met Red Het Linux. Ook om makkelijker het besturingssysteem te laten herbouwen voor anderen wat ook niet kon met Red Hat Linux. Hier door is een groot verschil tussen Red Hat Linux en Fedora Linux dat het voor de mensen makkelijker te bereiken en aan te passen is. Fedora Linux heeft daarom ook een korte levensduur, een levensduur met besturingssystemen wordt gezien dat een updateversie van Linux maar kort gebruikt wordt tot dat er een nieuwe versie komt, dit duurt voor Fedora Linux maar 13 maanden voor dat de volgende update komt. Fedora Linux maakt gebruik van een standard user interface genaamd GNOME Shell. Een User interface is simpel weg hoe de dingen zoals de zoekbalk of het startmenu eruit komt te zien doormiddel van thema's te instaleren. Deze optie is aleen maar mogelijk met Linux bestuurssystemen. Hierdoor kun je dus kiezen van allerlei soorten thema's die je leuk zou kunnen vinden.

4. De gemeenschap voor Fedora

De gemeenschap wordt overzicht door het Fedora Project en heeft heel veel vrijwilligers, programmeurs en zelfs oude Red Hat medewerkers die een nieuw project nodig hadden na dat Red Hat beëindigd is. In de gemeenschap heb je zelfs de hoger op mensen die een soort van de gemeenschap besturen om bepaalde dingen te doen en te implementeren in het project. Onder de hogere op mensen heb je ook afdelingen. Er is een afdeling over het coördineren van de vrijwilligers, een afdeling voor het implementeren van de veranderingen en ook een afdeling dat meehelpt, meedenkt en support aanbied aan mogelijke gebruikers. Dit hele structuur is niet officieel omdat dit natuurlijk een vrijwillig project is waarbij niet zo zeer mensen aangenomen zijn of betaald worden. De gemeenschap moet dus daarop iets zelfs verzinnen. Hierdoor is het hele systeem zo opgebouwd met behulp van de projectvoerders zelf. Ook is er zelfs nog een afdeling dat het marketing doet en het maken van logos of hoe het besturingssysteem er uit moet zien. Alle afdelingen en de hoger op mensen zorg het voor structuur en begeleiding om zo Fedora Linux een handje helpen en het mogelijk maakt om het besturingssysteem te verbeteren.

4. Tot Slot

Linux heeft veel verschillende besturingssystemen, Fedora Linux is een hele goede keuze om te nemen. Het is makkelijk aan te passen, compact en heeft meerdere versies voor meerdere apparaten. Naast Fedora is er ook Silverblue en ook CoreOS die ook bepaalde functionaliteiten heeft. Fedora is een gerespecteerde besturingssysteem met ook veel uitbreidmogelijkheden. Het is misschien niet zo erg bekend maar het wordt wel heel erg gewaardeerd door de gemeenschap en word er aan het besturingssysteem met passie gewerkt.